Activitati culturale

Traditiile localitatii Ostra: click aici

 

ACTIVITATI DEDICATE CENTENARULUI MARII UNIRI

La data de 23.04.2018, la Biblioteca Comunala Ostra s-a desfasurat activitatea ,, PRIMA UNIRE A TARILOR ROMANE (1599-1600) inclusa in proiectul ,, CENTENAR MAREA UNIRE” in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Ostra. 
 
Elevii clasei a VI –a B, coordonati de d-na prof. Angela Murgu au prezentat fise biografice a domnitorului Mihai Viteazul, cea mai reusita fiind a elevului Mihalea Cosmin. 
 
La concursul de portrete istorice s-au acordat trei premii: Premiul I – Coca Andrei, Premiul II – Vrabie Andreia, premiul III – Paonessa Francesca. 
 
Activitatea a mai cuprins un recital de poezie, o expozitie de carte si vizionarea unor fragmente istorice din timpul domniei lui Mihai Viteazul. 
 
Multumim celor implicate in organizarea si desfasurarea acestui proiect si consideram ca activitatea si-a atins scopul.

Activitate Prima Unire

Prezentare fisa biografica

Expozitie portrete

Prezentare carte

Premii portrete istorice 

Vizionare fragmente istorice

Nastiuc Maria-Cristina Școala Gimnazială Ostra

  Costumul popular
 de sărbătoare este unul vechi de sute de ani. La bărbați, piesa cea mai importantă este cămașa. Este  lungă până la genunchi și se poartă peste ițari. Câmpii sau puii se găsesc în jurul gurii cămășii, pe guler, pe marginea mânecilor, și a poalelor. Puii sunt policromi cu motive florale. La gura cămășii, pe capătul mânecilor și a poalelor este un model croșetat cu una din culorile folosite pentru coaserea puilor. Cămașa este prinsă peste mijloc cu chimirul, o curea lată din piele, cu model imprimat. Cureaua se încheie prin două catarame. Bondița este din piele de miel. Are pe margine o fâșie de blăniță neagră de miel, numită prim. Pe burdujăl sunt cusute modele florale cu fir foarte subțire (strămătură) de diferite culori. Pe cap are pălărie cu pană de fazan. În mână are o bâtă ciobănească, iar de-a șoldu, tașca pentru bani împodobită cu modele imprimate în piele. Este încălțat cu opinci legate cu curele și colțuni de lână.

  Costumul femeiesc este format din cămașă, catrință, poale, bârneț, ciorapi de lână, opinci. Cămașa, din pânză albă, are mânecă aplicată. Ornamentația este bogată. Puii, cu motiv geometric, se realizează cu fir de mătase, aici de culoare neagră. La gât este o danteluță de 1-2 cm, împletită cu croșetul, numită brizărău, prin care se trece un șnuruleț cu cănăcei la capete, cu care se strânge gura cămășii. Poalele se poartă pe sub catrință. Dacă au pui pe marginea de jos se numesc polar. Catrința este din lână. Ca model are dungi verticale, numite vârste, de diferite culori pe fond negru. Pe orizontală, pe ambele margini are câte o dungă lată de 15 cm numită bată. Dunga albă mai subțire, de circa 1 cm, se numește toiag. Pe marginea de jos este un model croșetat numit sarad. Un model croșetat se găsește și pe marginea mânecii cămășii și a poalelor. Catrința se prinde de mijloc cu bârnețul, o cingătoare lungă de 2 metri și lată de 2-4 cm, foarte frumos ornamentată. Bundița este asemănătoare cu cea a băiatului, doar că are ca ornamentație model geometric, de culoare neagră, pentru a fi în ton cu modelul cămășii și a poalelor. Pe cap are batic, iar pe umăr traista. Încălțămintea tradițională este opinca cu gurgui, legată cu nojițe. În opinci este încalțată cu colțuni (ciorapi) din lână, mai scurți vara și până la genunchi iarna: click aici

ACTIVITĂŢI CULTURALE DESFĂŞURATE LA CĂMINUL CULTURAL OSTRA ŞI LA BIBLIOTECA COMUNALĂ OSTRA: click aici

 

Poate nici un lucru nu defineşte mai bine spiritul Bucovinei, decât tradiţiile si obiceiurile sale străvechi. Bucovina e  locul ce abundă în legende, mituri si tradiţii păstrate de veacuri. Aici, diversele momente ale anului, zilele religioase – Paşti, Crăciun – precum şi clipele importante ale calendarului agricol, sunt celebrate cu mare veselie prin festivaluri şi serbări. De secole, bucovinenii transfigurează, prin măşti şi jocuri, îndeletnicirile zilnice, momentele cele mai importante din viaţa omului(naşterea, căsătoria, moartea), ironizează prostia şi urâtul.
 
 
Activitati culturale ale elevilor din Ostra:
 
Ostra

Grupul artistic „Flori de colt” – format dintr-un grup vocal, o formaţie de dansuri populare şi un grup de instrumentişti, prin actul lor artistic, prezintă bogăţia cultural-populară a zonei şi contribuie la păstrarea folclorului tradiţional; a susţinut numeroase spectacole unde a obţinut premii şi distincţii. 
Cercul de pictura pe sticla „Artisti  în devenire ” – urmăreşte implicarea elevilor în actul de creaţie artistică, dezvoltându-le percepţia vizuală, capacitatea de a recepta şi reproduce o imagine plastică, simţul estetic. Tema predominantă o reprezintă icoana pe sticlă ce se caracterizează printr-o factură naivă, apropiată de sensibilitatea copiilor, o cromatică strălucitoare, expresivitate a desenului; lucrările elevilor sunt reunite în expoziţii în şcoală. 
Revista scolii „Micii jurnalisti” – surprinde aspecte din activitatea şcolară şi extraşcolară a elevilor, jurnale de vacanţă, activităţi locale, manifestări, evenimente importante, rubrici amuzante şi de perspicacitate.
„Luceafarul poeziei românesti” – şezătoare literară dedicată vieţii şi operei poetului Mihai Eminescu.
1 Martie – Martisor pentru Ion Creanga – simpozion dedicat zilei de naştere a marelui povestitor, în cadrul căruia, au fost evocate, viaţa şi opera acestuia.
550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare si Sfânt – concurs în care elevii şi-au demonstrat cunoştinţele legate de domnia lui Ştefan cel Mare, de aproape o jumătate de veac, cea mai frumoasă perioadă din istoria Moldovei. A fost evocată întreaga sa domnie, în timpul căreia, Ştefan a fost un războinic viteaz şi hotărât, un priceput conducător de oşti, un protector al credinţei creştine, un neobosit ctitor de mănăstiri.
Serbari scolare  în şcoala noastră se organizează numeroase serbări, carnavaluri, cu prilejul unor zile semnificative, evenimente tradiţionale: 1 Decembrie, Sărbători de iarnă, 24 Ianuarie, 1 Martie, 8 Martie, 1 Aprilie, Serbarea abecedarului, încheierea anului şcolar.